Czekoladowe warsztaty

Dodano: 2016-04-13

Czekoladowe warsztaty

Już po raz drugi w naszej szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Czekolady. Z tej okazji chętni uczniowie z klasy 2B, 3C, 2TFH uczestniczyli w warsztatach tworzenia pralin. Zaproszenie do przeprowadzenia takich czekoladowych warsztatów przyjęła Pani Izabela Greń z cukierni Beskid centrum z Brennej. W sposób fachowy i z pasją opowiedziała w jaki sposób przygotowuje się surowce do pralin, w jaki sposób i za pomocą czego temperuje się czekoladę oraz co jest ważne w pracy cukiernika. Po czasochłonnym temperowaniu przyszedł czas na napełnianie form do czekolady i pralinek. Uczniowie przekonali się, że nie jest to wcale łatwe zadanie. Do dyspozycji były pyszne nadzienia, między innymi: pistacjowe, z koziego sera, bryndzy, kokosowe z dodatkiem malibu, toffi. Pani Iza pokazała jak robi się ganasz z czekolady o smaku miodu. Warsztaty miały również na celu wzbudzenie kreatywności uczniów – mogli przygotować czekolady z własnymi dodatkami np. morele suszone, figi, herbatniki, lentilki, żurawiną i wiele innych. Warto dodać, że czekolada wykonana u rzemieślników ma wyższą cenę, ale większą jakość. Ma również krótszy termin do spożycia, bo jest sporządzona ze składników naturalnych! W Polsce święto czekolady przypada 12 kwietnia. To idealna okazja, aby móc spróbować słodkości bez wyrzutów sumienia. Z okazji Dnia Czekolady przygotowano również wystawę tematyczną na I piętrze o czekoladzie Fairtrade. Zachęcamy wszystkich do jej obejrzenia. Znajdują się tam między innymi informacje w jaki sposób pozyskuje się kakao, kto pracuje na plantacjach. Przypomnijmy – nasza szkoła uczestniczy w projekcie edukacyjnym „Sprawiedliwi, Świadomi, Aktywni”. Miło nam jest również Was poinformować, że nasza szkoła została wytypowana do przygotowania prezentacji w ramach seminarium podsumowującego projekt. Zdaniem fundacji nasze działania są wysokiej jakości, a uczniowie i nauczyciele się angażują w projekt. Jeszcze raz serdecznie dziękujemy Pani Greń oraz tym wszystkim, którzy pomogli w organizacji warsztatów.

 

Przepis na ganasz do pralinek

100 ml śmietanki kremowej

200g dobrej czekolady np. fair trade

100 g masła

garść liofilizowanych malin

Zagotować śmietankę, wymieszać razem z masłem i czekoladę na jednolitą masę, dodać liofilizowane maliny, następnie ochłodzić. 



« wstecz