10 Sweet Targi i nie tylko
Dodano: 26.03.2019Drużyna w składzie Joanna Rucka z 3A i Magda Gancarz z 2A zakwalifikowały się do ogólnopolskiego finału Deser na dychę. Konkurs odbył się w ramach 10 edycji Sweet targów w Katowicach. Dziewczyny godnie reprezentowały naszą szkołę i wykonały deser pt. „Lodowa wariacja z ekologicznych wiśni oraz kwiatów wiśni na lekkim ganaszu”. Rywalizacja była bardzo zacięta, tym bardziej utrudniona, ponieważ desery lodowe szybko się topią. Ostatecznie nie było podium, ale samo zakwalifikowanie się do konkursu ogólnopolskiego jest ogromnym sukcesem! Jest to ogromna praca uczniów i nauczycieli. Pani Joanna Gwizdała, która przygotowała drużynę pragnie podziękować państwu Dominice i Damianowi Machej z Chefstore za użyczenie sprzętu a GS Brenna za umożliwienie trenowania deseru. W czasie, kiedy Joasia i Magda wykonywały pieczołowicie swoją pracę pozostali uczestnicy zwiedzali targi, mieli możliwość próbowania lodów, pieczywa oraz ciastek.
Oprócz cukierników w wyjeździe uczestniczyli również fototechnicy i handlowcy z klasy 3, którzy mieli za zadanie fotografować i obserwować uczestników konkursu jak i wystawców. Ośmioosobowa grupa uczniów z klasy 2 ucząca się w zawodzie technik fotografii i multimediów chciała wykorzystać możliwość wyjazdu do Katowic i wykonać zdjęcia plenerowe w pięknej, zabytkowej, górniczej dzielnicy Nikiszowiec. Niestety ulewny deszcz pokrzyżował nasze plany i plener ograniczył się do Galerii „Szyb Wilson” promującej młodych artystów. W konsekwencji grupa dołączyła do pozostałych uczniów biorących udział w targach i tam wykonali fotografię produktową z uwzględnieniem detali i wykorzystaniem poznanych technik fotograficznych.