Ciasteczkowy zawrót głowy
Dodano: 05.12.2019W czwartek, 5.12.2019 r., w naszej szkole odbyła się już 6. edycja konkursu cukierniczego na najsmaczniejsze tradycyjne ciasteczko bożonarodzeniowe „Ciasteczkowy zawrót głowy”. Konkurs miał charakter powiatowy. W szkole gościliśmy pana Michała Rajwę, naczelnika Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Cieszynie. Organizatorkami konkursu były panie Tatiana Urbańska-Gruca i Barbara Grzegorz. Gości, w progach ZSTiO w Skoczowie, ciepło przywitał pan dyrektor Tadeusz Gaś. Zaproszenie do wzięcia udziału w konkursie przyjęło 8 szkół z powiatu cieszyńskiego: Szkoła Podstawowa nr 8 ze Skoczowa, Szkoła Podstawowa z Ochab Małych, Szkoła Branżowa nr 5 z Cieszyna, Zespół Szkół Specjalnych ze Skoczowa, Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych z Cieszyna, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Wisły, Zespół Szkół Przyrodniczo – Technicznych z Międzyświecia i Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących ze Skoczowa. Pieczę nad konkursem sprawowało Stowarzyszenie WRZOS i jego prezes – pani Ewa Wilczyńska. Nagrody ufundował Powiat Cieszyński. Ciasteczka na konkurs upiekło 20 uczestników. Każdy z nich przygotował po 3 rodzaje swoich ulubionych wypieków. Jury, w osobach nauczycieli przedmiotów zawodowych branży cukierniczej z poszczególnych szkół, miało „niezły orzech do zgryzienia” komu przyznać laur zwycięstwa, ponieważ poziom wypieków, które przygotowali uczniowie był bardzo wysoki. Ostatecznie laureatami zostali: I miejsce – Dominika Dembinny – ZSP-T Międzyświeć II miejsce – Anna Polaczek – ZSG-H Wisła III miejsce – Dominika Samol – ZSE-G Cieszyn Wyróżnienie – Maksym Ziuriaiev – ZSP-T Międzyświeć Wyróżnienie – Justyna Długosz – ZSE-G Cieszyn Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy, nagrody i upominki. Konkurs miał na celu zachęcenie młodzieży do podtrzymania tradycji pieczenia cieszyńskich ciasteczek, rozbudzenia ich smaku i kreatywności oraz estetycznego wyczucia w serwowaniu smakowitych cacuszek, które tworzą i pieką. Konkurs przyczynił się także do integracji młodzieży ze szkół różnego typu, które mamy w naszym powiecie. Pan Tadeusz Gaś, dyrektor ZSTiO w Skoczowie, podsumowując konkurs, stwierdził, że smakując wypieki młodych adeptów cukiernictwa ma pewność, iż regionalna tradycja pieczenia drobnych ciasteczek nie zaniknie na cieszyńskiej ziemi. Na zakończenie panie Tatiana Urbańska-Gruca i Barbara Grzegorz, organizatorki „Ciasteczkowego zawrotu głowy” podziękowały wszystkim uczestnikom i ich opiekunom za zaangażowanie i wysoki poziom smakowy oraz estetyczny przygotowanych ciasteczek. Podziękowania usłyszeli także uczniowie z klas 1BP i 1TAP za okazaną pomoc techniczną podczas przebiegu konkursu. Wszystkim życzymy Wesołych i Smacznych Świąt!