Konkurs „Ciasteczkowy zawrót głowy”.
Dodano: 13.12.2014W piątek 12 grudnia w naszej szkole odbył się konkurs „Ciasteczkowy zawrót głowy”.
Celem było kultywowanie tradycji pieczenia drobnych cieszyńskich ciasteczek oraz integracja uczniów i nauczycieli. Do konkursu przystąpiły szkoły gimnazjalne i ponadgimnazjalne powiatu cieszyńskiego.
ZSTiO reprezentowali uczniowie: Jakub Macura z kl. 1b, Sebastian Kościelny z kl. 2TE i Kamil Małysz z kl. 3b. W skład jury weszli: pani Bożena Byrdziak z piekarni cukierni „Byrdziak”, pan Szymon Konkol – prasa branżowa „Cukiernictwo” oraz pani Joanna Gwizdała – nauczyciel technologii w produkcji cukierniczej.
Na konkursie byli również obecni pan dyrektor, pani dyrektor oraz przedstawiciel wydziału edukacji Starostwa Powiatowego w Cieszynie pan Michał Rajwa. Jury miało bardzo ciężkie zadanie, ponieważ każdy z 17 uczestników przyniósł ze sobą po 3 rodzaje drobnych ciasteczek (w sumie 51 rodzajów). Wg jury poziom wykonania ciasteczek był bardzo wysoki. Zwracano uwagę na tradycję i smak małych dzieł sztuki. W trakcie oceny uczestnicy mieli możliwość zobaczyć prezentację na temat kuchni Śląska Cieszyńskiego, którą pokazały nasze uczennice Gloria i Natalia z LO.
Ostatecznie wygrał Błażej Madzia z Międzyświecia za roladkę kokosową, II miejsce zajął Szymon Łukowski z Gimnazjum w Ochabach za orzeszki, a III miejsce przypadło uczennicy Izabeli Handzel z LO im. Kopernika w Cieszynie za kruche gwiazdeczki przekładane powidłami.
Po ocenie wszyscy przystąpili do degustacji konkursowych słodkości oraz przeglądu literatury fachowej przy kawie i herbatce, a na końcu nastąpiło uroczyste wręczenie nagród i dyplomów.
Organizatorzy dziękują wszystkim, którzy włożyli swój wkład w przygotowanie konkursu oraz wydawnictwu Elamed za czasopisma branżowe dla każdego uczestnika.
mgr inż. Joanna Gwizdała
(Fot. Jerzy Rzechanek)