Warsztaty FairTrade
Dodano: 17.12.2015We wtorek 15 grudnia odbyły się warsztaty kulinarne z wykorzystaniem produktów certyfikowanych fair trade oraz ekologicznych. Było pysznie zdrowo i kolorowo! W warsztatach uczestniczyli cukiernicy z kl. 2 B oraz kl. 3 C. Uczniowie zrobili zdrowe bułki grahamki z różnymi nadzieniami: dżemem truskawkowym fair trade i ekologicznymi bananami, pastą z solonych orzeszków arachidowych fair trade i kiszonych ekologicznych ogórków oraz kotlecikami ze sprawiedliwego ryżu i własnoręcznie wyhodowanych kiełków. Na słodko były między innymi: daktylowe kulki obtoczone w kokosie, pyszny sernik z nerkowców, batony muesli – wszystkie produkty z certyfikatem fair trade lub ekologicznych. Również do spróbowania były certyfikowane soki owocowe, herbata, kawa. Kawę wykorzystaliśmy nie tylko do picia, ale również do sporządzenia maleńkich ciasteczek „kawusi”. Wszyscy uczniowie chętnie uczestniczyli w tego typu przedsięwzięciu i wykazali zainteresowanie produktami. Niektórzy uczestnicy mieli okazję być na takich warsztatach już po raz kolejny. Warsztaty odbyły się dzięki Fundacji „Koalicja Sprawiedliwego Handlu”, której serdecznie dziękujemy. Fundacja przyznała naszej szkole grant w wysokości 500 zł na produkty pochodzące ze Sprawiedliwego Handlu. Wszystko w ramach projektu edukacyjnego „Sprawiedliwi, aktywni, świadomi” – budowa podstaw dla kampanii „Szkół Przyjaznych dla Sprawiedliwego Handlu”. Chcieliśmy również podziękować pani Iwonie Deperas – lokalnemu promotorowi zdrowia, która pomogła w przygotowaniu kotlecików i pasty do kanapek. Organizatorem warsztatów była pani Joanna Gwizdała – koordynator projektu.