Ciasteczkowy zawrót głowy
Dodano: 16.12.2015W piątek 11 grudnia w naszej szkole odbyła się już II edycja konkursu „Ciasteczkowy zawrót głowy”. Celem było kultywowanie tradycji pieczenia drobnych cieszyńskich ciasteczek oraz integracja uczniów i nauczycieli. Do konkursu przystąpiły szkoły gimnazjalne i ponadgimnazjalne z powiatu cieszyńskiego. Pani dyrektor Beata Kiecoń – Cienciała przywitała wszystkich w imieniu pana dyrektora Tadeusza Gasia.
Podziękowania za przyjęcie zaproszenia do udziału w konkursie złożyła również pani Joanna Gwizdała pomysłodawca i koordynator konkursu. Na wstępie podziękowano sponsorom, tj. czasopismu „Mistrz Branży”, który objął patronat medialny nad konkursem i ufundował literaturę branżową oraz nagrody i prenumeratę czasopisma dla pierwszych trzech miejsc, pani Bożenie Byrdziak za upominki dla każdego uczestnika kokursu, wydawnictwu Elamed za przesłanie czasopism branżowych oraz Radzie Rodziców przy ZSTiO.
Udekorowane stoły były zastawione pięknymi i filigranowymi ciasteczkami. Jury miało ciężki wybór. Ostatecznie I miejsce zdobyła uczennica Izabela Handzel z II L.O. im. Mikołaja Kopernika w Cieszynie za krajankę świąteczną, II miejsce zdobyła uczennica Aleksandra Czudek z gimnazjum nr 4 w Skoczowie za chlebiczki, III miejsce zdobył Tomasz Mrózek z II L.O. im. Mikołaja Kopernika w Cieszynie za buziaczki. Jury zgodnie stwierdziło, że te ciasteczka są najlepsze w smaku i wyglądzie. Każdy z uczestników chciał pokazać się z jak najlepszej strony! Pani dyrektor powiedziała uczniom, że każde ciasteczko powinno dostać pierwsze miejsce. Doceniamy trud włożony w przygotowanie tych malutkich cudeniek. Było pysznie…
W czasie, kiedy jury wybierało najlepsze ciasteczko wszyscy uczestnicy wraz opiekunami udali się na prelekcję dotyczącą Sprawiedliwego Handlu, którą wygłosiła pani Dorota Kocurek lokalny ekspert ds. Fair Trade. Pani Kocurek bardzo chętnie współpracuje z naszą szkołą i również wspiera nasze działania. Uczestnicy otrzymali ulotki oraz mogli skosztować certyfikowanych produktów: kawy, herbaty, daktyli oraz czekolady.
Dziękujemy Samancie Wawrzyczek z kl. 3C oraz Jakubowi Macurze z kl. 2b, którzy godnie reprezentowali naszą szkołę na konkursie. Podziękowania składamy również wszystkim tym, którzy w jakikolwiek sposób pomogli w organizacji imprezy.