Ciasteczkowy zawrót głowy
Dodano: 06.12.2016Już po raz trzeci w naszej Szkole odbył się konkurs „Ciasteczkowy zawrót głowy”. Patronat nad imprezą objął Mistrz Branży – czasopismo o tematyce cukierniczej i piekarskiej, który również ufundował prenumeraty dla trzech pierwszych miejsc i czasopisma dla wszystkich uczestników. Celem całego przedsięwzięcia było przede wszystkim kultywowanie pięknej tradycji na Śląsku Cieszyńskim jaką jest pieczenie drobnych filigranowych ciasteczek na święta i inne ważne uroczystości oraz integracja młodzieży z powiatu cieszyńskiego. W konkursie wzięło udział 7 szkół. Na początku uczestnicy zostali przywitani przez koordynatora konkursu panią Joannę Gwizdałę oraz pana dyrektora Tadeusza Gasia. Na konkursie byłą również obecna pani dyrektor Beata Kiecoń – Cienciała. Jury w składzie: p. Izabela Greń z cukierni „Beskid Centrum” w Brennej, p. Byrdziak z cukierni piekarni „Byrdziak”, p. Anna Kania z „Mistrza Branży”, p. Anna Maria Kucharnia lokalny znawca kuchni oraz wypieków, pani Joanna Gwizdała nauczyciel przedmiotów zawodowych w pionie cukierniczym miało bardzo ciężkie zadanie, ponieważ było do wyboru ponad 40 rodzajów ciasteczek. Brano pod uwagę smak, wygląd, skład, ponieważ tradycyjne ciasteczka zawierają masło, miód, orzechy, jajka od „szczęśliwych kur”. Ważnym elementem, który zdecydował o podium była trudność w wykonaniu – jury podkreśliło ten aspekt. Ostatecznie
- I miejsce zdobyła uczennica Kinga Chujeba z ZSEG w Cieszynie za reniferki kokosowo – orzechowe,
- II miejsce zdobyła uczennica Barbara Kohut z ZSPT w Międzyświeciu za papućki,
- III miejsce zdobyła Beata Siąkała z ZSS w Skoczowie za świąteczne babeczki.
W czasie, kiedy jury wybierało najlepsze ciasteczko wszyscy uczestnicy wraz opiekunami udali się na prelekcję dotyczącą Sprawiedliwego Handlu, którą wygłosiła pani Dorota Kocurek lokalny ekspert ds. Fair Trade. Uczestnicy otrzymali ulotki oraz mogli skosztować certyfikowanych produktów: kawy, herbaty, cukru trzcinowego. Koordynator konkursu pani Joanna Gwizdała pragnie podziękować p. dyrektorowi za wsparcie finansowe, p. Izabeli Greń za ufundowanie nagrody głównej w postaci warsztatów cukierniczych oraz upominki dla pozostałych uczestników, p. Bożenie Byrdziak za ufundowanie wysokiej jakości fartuszka cukierniczego oraz upominków dla uczestników, pani Annie Kani z Mistrza Branży za ufundowanie prenumeraty dla trzech pierwszych miejsc i literaturę branżową dla pozostałych uczestników i opiekunów, firmie „Technika” z Ochab za wsparcie. Oprócz tego podziękowania należą się wszystkim tym, którzy w jakikolwiek sposób pomogli w organizacji konkursu