Ciasteczkowy zawrót głowy
Dodano: 05.12.201717 uczestników wraz z opiekunami zagościło 5 grudnia 2017 w naszej szkole na IV konkursie „Ciasteczkowy zawrót głowy”. W tym roku patronem konkursu było Stowarzyszenie Wrzos działające przy ZSTiO w Skoczowie, a środki finansowe pozyskano z Powiatu Cieszyńskiego. Patronat medialny objął po raz kolejny Mistrz Branży, który ufundował prenumeraty dla trzech pierwszych miejsc. Pomysłodawcą konkursu była Joanna Gwizdała, nauczycielka technologii cukierniczej, a przede wszystkim pasjonatka w pieczeniu drobnych cieszyńskich ciasteczek. Konkurs miał na celu kultywowanie tradycji pieczenia ciasteczek i integrację uczniów, opiekunów, gości z powiatu cieszyńskiego. W konkursie uczestniczyły zaproszone szkoły z powiatu cieszyńskiego.
Zgodnie z tradycją do ciasteczek cieszyńskich używa się tylko składników wysokiej jakości, bez sztucznych barwników i aromatów. W skład jury wchodzili profesjonaliści i pasjonaci: pani Izabela Greń z Manufaktura Smaku Beskid Centrum Brenna, pani Anna Maria, prowadząca blog Kucharnia oraz autorka wielu artykułów prasie branżowej, pani Izabela Macura pasjonatka wypieków oraz absolwentka ZSTiO w Skoczowie Izabela Wróbel, laureatka konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych. Tacy profesjonaliści podnieśli rangę konkursu. Ocenie podlegało ponad 50 rodzajów ciasteczek. Jury było surowe w ocenie, ponieważ przede wszystkim zwracało uwagę na ”rodowód” ciasteczek, były oceniane tylko typowe cieszyńskie ciasteczka. Wpływ na ocenę miała jakość składników. Większość ciasteczek była na dobrych składnikach, natomiast w niektórych były mocno wyczuwalne olejki zapachowe lub ciasteczka były przesłodzone. Jury zwracało również uwagę na higienę produkcji – jeżeli robi się ciastka to należy wykonywać je na czystej desce czy przechowywać w czystych pojemnikach, ponieważ ciasteczka wchłaniają obce zapachy.
W tym roku najlepsze okazały się uczennice z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle oraz z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie. Ciasteczka były dopracowane, estetyczne, filigranowe, nie przesłodzone i wyważone w smaku. W ZSTiO nacisk kładzie się na naturalne składniki, estetyczne wykonanie – pomimo tego, że uczniowie uczą się tylko teorii a praktykę odbywają u pracodawców.
Imprezie towarzyszył wykład pani Doroty Kocurek, lokalnego eksperta Fair trade.
Wszyscy dobrze się bawili i chętnie wymieniali przepisami.
I miejsce Anna Fiedor z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle za rozpływające się w ustach i wyśmienite w smaku ciasteczka adwokatowo – migdałowe,
II miejsce przypadło Annie Gaszczyk z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie za filigranowe, kruchutkie orzechowe babeczki,
III miejsce dla Julii Wisełki z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie za bomby.
Wyróżnienie dostały misternie wykonane kruche ciasteczka kocie oczka, które wykonała Joanna Zielina z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle.