Ciasteczkowy zawrót głowy
Dodano: 06.12.2018W środę, 5.12.2018 r., w naszej szkole odbyła się już 5. edycja konkursu cukierniczego na najsmaczniejsze tradycyjne ciasteczko bożonarodzeniowe „Ciasteczkowy zawrót głowy”. Konkurs miał charakter powiatowy. W szkole gościliśmy pana Michała Rajwę, zastępcę naczelnika Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Cieszynie. Pomysłodawcą i organizatorem konkurs była pani Joanna Gwizdała, nauczyciel przedmiotów zawodowych branży cukierniczej. Zaproszenie do wzięcia udziału w konkursie przyjęło 6 szkół z powiatu cieszyńskiego: Szkoła Podstawowa nr 8 ze Skoczowa, Szkoła Podstawowa nr 5 z Cieszyna, Zespół Placówek Szkolno – Wychowawczo – Rewalidacyjnych z Cieszyna, Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych z Cieszyna, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Wisły i Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących ze Skoczowa. Pieczę na konkursem sprawowało Stowarzyszenie WRZOS i jego prezes – pani Ewa Wilczyńska. Nagrody ufundował Powiat Cieszyński i wydawnictwo czasopisma „Mistrz branży” oraz firma gastronomiczna Chefstore, prowadzona przez państwa Dominikę i Damiana Machejów.
Ciasteczka na konkurs upiekło 13 uczestników. Każdy z nich przygotował po 3 rodzaje swoich ulubionych wypieków. Jury, w osobach profesjonalnych mistrzów cukiernictwa, miało „niezły orzech do zgryzienia” komu przyznać laur zwycięstwa, ponieważ poziom wypieków, które przygotowali uczniowie był w tym roku bardzo wysoki. Ostatecznie panie jurorki: Dorota Kula (pasjonatka wypieków i laureatka wielu konkursów ciasteczkowych), Katarzyna Bieniek (pasjonat wypieków i pracownik firmy Chefstore) i Joanna Gwizdała wybrały laureatów: I miejsce – Anna Fiedor za torciki orzechowo-rumowe – ZSGH Wisła II miejsce – Julia Wisełka za orzeszki – ZSTiO Skoczów III miejsce – Sebastian Nowak za pralinki z masła orzechowego – ZPSWR w Cieszynie Wyróżnienie – Kamil Solnicki za śniegowe kule – ZPSWR w Cieszynie Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody. Konkurs miał na celu zachęcenie młodzieży do podtrzymania tradycji pieczenia cieszyńskich ciasteczek, rozbudzenia ich smaku i kreatywności oraz estetycznego wyczucia w serwowaniu smakowitych cacuszek, które tworzą i pieką. Konkurs przyczynił się także do integracji młodzieży ze szkół różnego typu, które mamy w naszym powiecie. W konkursie wystartowała pływaczka i uczennica z cieszyńskiego ZPSWR Kinga Iwańska, wicemistrzyni Olimpiady Specjalnej z 2015 roku w Los Angeles, a obecnie pretendentka do tytułu mistrzyni świata w pływaniu stylem motylkowym. Kinga w grudniu wystartuje w zawodach pływackich w Dubaju, w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Wszyscy uczestnicy „Ciasteczkowego zawrotu głowy” gratulowali jej sukcesów i obiecali „trzymać kciuki” za powodzenie jej startu w pływackich mistrzostwach. Sposób realizacji konkursu przyczynił się do osiągnięcia założonych przez organizatorkę, panią Joannę Gwizdałę, celów. Uczestnicy mogli smakować różne rodzaje ciasteczek i podziwiać sposób, w jaki są podane i udekorowane. Wymieniali się przepisami na drobne ciasteczka i dyskutowali o metodach ich wypieku. Obejrzeli także prezentację multimedialną „Fenomen cieszyńskich ciasteczek”, którą dla uczestników przygotowała pani Tatiana Urbańska-Gruca, nauczyciel bibliotekarz z ZSTiO w Skoczowie. Pani Ewa Wilczyńska, prezes Stowarzyszenia WRZOS, podsumowując konkurs, stwierdziła, że smakując wypieki młodych adeptów cukiernictwa ma pewność, iż regionalna tradycja pieczenia drobnych ciasteczek nie zaniknie na cieszyńskiej ziemi. Na zakończenie pani Joanna Gwizdała, organizator „Ciasteczkowego zawrotu głowy” podziękowała wszystkim uczestnikom i ich opiekunom za zaangażowanie i wysoki poziom smakowy oraz estetyczny przygotowanych ciasteczek, podziękowała za pomoc w organizacji konkursu i jego oprawę estetyczną paniom Barbarze Grzegorz i Joannie Stec, nauczycielom ZSTiO w Skoczowie oraz uczniom klas 2A i 3TE: Oli, Magdzie, Julii, Paulinie i Dominikowi za zaangażowanie i pomoc techniczną. Wszystkim życzymy Wesołych i Smacznych Świąt!