Cukiernicy na wycieczce przedmiotowej w kawiarni „Niebanalnie”
Dodano: 14.06.2017Cukiernicy z kl. 1A mieli okazję poznać smaki lodów wytwarzanych rzemieślniczo w kawiarni „Niebanalnie” w Brennej. Produkcja lodów jest tematem, który zawsze pojawia się na egzaminie zawodowym. Na lekcjach uczniowie mają możliwość dowiedzieć się jakie są etapy produkcji i co jest ważne przy tworzeniu lodów metodą tradycyjną oraz przemysłową. Pani zwracała uwagę na to, że ich lody mają oryginalne kombinacje smakowe oraz wysoką jakość. Są nakładane szpatułami, a nie gałkownicami, które moczy się w wodzie i przez to pogarsza się jakość oraz łatwo namnażają się niepożądane drobnoustroje. Przy okazji tej wycieczki uczniowie również zwiedzili zaplecze restauracji Kotarz w Brennej. Można było zobaczyć urządzenia chłodnicze, magazyny oraz część produkcyjną.