Cukiernicy na wycieczce przedmiotowej w „Planeta Bio”
Dodano: 16.04.2015W poniedziałek 13 kwietnia, cukiernicy z kl. 2c byli na wycieczce przedmiotowej w sklepiku ze zdrową i ekologiczną żywnością „Planeta Bio” w Skoczowie na ul. Mickiewicza.
Tematem przewodnim wycieczki były alternatywne środki słodzące oraz bakalie. Cukiernicy mają w swoim programie nauczania przygotowanie surowców cukierniczych (między innymi cukier, środki słodzące, nasiona, orzechy, owoce suszone). Pani dokładnie omówiła zastosowanie poszczególnych środków słodzących oraz wybranych bakalii. Uczniowie mieli możliwość skosztowania oryginalnej ukraińskiej chałwy – Ukraina słynie z proekologicznej uprawy ziemi i tradycyjnych metod wytwarzania żywności. Oczywiście była możliwość zakupu bakalii, soków, przypraw, herbat – wszystko korzystnie wpływające na zdrowie.
Nie zabrakło również zadania domowego dla cukierników. Każdy ma opisać dowolny produkt ze sklepu i napisać jakie jest jego zastosowanie w cukiernictwie.
Wycieczka się udała, cieszymy się, że Pani wyczerpująco odpowiadała na nasze pytania – zwracała uwagę na to abyśmy czytali etykiety (przypomnijmy: im krótszy skład, tym lepiej, a w szczególności należy omijać wszelkiego rodzaju syropy glukozowe). Również zachęcała do wspierania lokalnych producentów, którzy nie stosują sztucznych nawozów i chemicznych oprysków, a jak zapewniała, tacy są na naszym terenie.
Zachęcamy do odwiedzania sklepów ze zdrową żywnością!