Cukiernicy z 1A na wycieczce przedmiotowej w „Planeta Bio”
Dodano: 29.09.2016Co roku cukiernicy klasy pierwszej mają przyjemność wyruszyć na wycieczkę przedmiotową do sklepu „Planeta Bio” ze zdrową i ekologiczną żywnością w Skoczowie.
Na przedmiocie Technologie w produkcji cukierniczej uczniowie rozmawiają na temat zdrowego odżywiania i zdrowych przekąsek. Tym razem oprócz alternatywnych środków słodzących uczniowie dowiedzieli się, które przekąski można stosować u osób chorych na cukrzycę, celiakię oraz w jaki sposób rozróżnić produkty bezglutenowe. Pani zwracała uwagę na to, aby czytać etykiety. W przyszłości coraz więcej osób będzie miało alergie lub nietolerancje, dlatego tak ważne jest aby zwracać uwagę na skład. Dokładnie zostały przedstawione różne rodzaje orzechów, nasion i owoców suszonych, rodzaje mąk, ciastek.
Na sam koniec wszyscy mogli spróbować chałwy ze słonecznika. Miejmy nadzieję, że wycieczka zapadnie w pamięci cukierników i będą chętnie sięgać po tego typu przekąski a nie po chipsy.
Joanna Gwizdała