Cukiernik
Pyszne ciasta, wyszukane torty, kolorowe babeczki i desery z naturalnych składników oto atut zawodu cukiernika w ZSTiO!
Jeżeli chcesz rozwijać swoje zainteresowania i pasje pod okiem wykwalifikowanej kadry oraz łączyć wiedzę z praktyką uczestnicząc w targach branżowych, wizytach w zakładach pracy lub biorąc udział w konkursach i projektach zapraszamy do naszej placówki.
Na praktyce nauczysz się:
- wytwarzać wyroby ciastkarskie i cukiernicze takie jak: ciasta, torty, pieczywo cukiernicze, wyroby z czekolady
- obsługiwać maszyny i urządzenia potrzebne cukiernikowi
- projektować i wykonywać wyroby i dekoracje cukiernicze np. z marcepana
Przedmioty zawodowe:
- Technologie produkcji cukierniczej
- Technika w produkcji cukierniczej
- Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
- Język obcy w produkcji cukierniczej
Po zdaniu egzaminu uzyskujesz tytuł czeladnika i możesz otworzyć własną firmę. Jeżeli chcesz kontynuować naukę, możesz uzyskać średnie wykształcenie w liceum dla dorosłych (2 lata) w naszej szkole.
Wybierając naszą szkołę będziesz uczestniczyć w warsztatach cukierniczych Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, międzynarodowych targach branżowych, odwiedzisz zakłady ciastkarskie. Gwarantujemy dostęp do aktualnej literatury branżowej typu „Cukiernictwo”, „W cukierni i piekarni”.
Będziesz miał możliwość udziału w konkursach oraz możesz zostać współautorem książki „Cieszyńskie ciasteczka”.
Szkoła współpracuje z Izbą Rzemieślniczą w Bielsku – Białej, Cechem Rzemiosł Różnych w Cieszynie, Skoczowskim Towarzystwem Kupieckim oraz małymi firmami.
Jako cukiernik możesz pracować:
- w cukierni
- w dużych zakładach cukierniczych i ciastkarskich
- w restauracjach hotelowych
- otworzyć własną cukiernię, kawiarnię