Konkurs cukierniczy „Najlepsze Beskidzkie Krepliki”
Dodano: 21.02.202020.02.2020 r. w Wiśle, a więc w tłusty czwartek, w hotelu Aries, nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu, połączonego z degustacją, na „Najlepsze Beskidzkie Krepliki”. Do konkursu mógł się zgłosić każdy, pod warunkiem, że upiecze pączki według starej, beskidzkiej receptury. Krepliki powinny zawierać powidła śliwkowe i smakową nutę kropli spirytusu oraz być smażone na smalcu. W konkursie wystartowali młodzi cukiernicy z naszej Szkoły Branżowej I stopnia, z klasy 1BP: Patrycja Kaczmarek, Wiktoria Wojnar i Mateusz Holeksy. Cała trójka przygotowała swoje wypieki po zawodowych konsultacjach z panią Dorotą Urbańczyk, nauczycielem przedmiotów zawodowych branży cukierniczej. Wypieki oceniało profesjonalne jury, pod kierunkiem pani Katarzyny Macury, burmistrza z Brennej. Podczas konkursu uczestnicy losowali dodatkowe upominki i pamiątki oraz rozmawiali o swoich wypiekach i cukierniczych doświadczeniach, a na koniec każdy otrzymał dyplom uznania. O program artystyczny podczas konkursu zadbała kapela Zespołu Regionalnego „Wisła” oraz grupa teatralno-kabaretowa „Emocja”. Najprzyjemniejszym punktem konkursu była oczywiście degustacja smakowitych, tradycyjnych pączków.