Mamy złoto!!!
Dodano: 21.03.2018Jak już wspominaliśmy nasze dwie drużyny w składzie Anna Gaszczyk i Patryk Cieślar z kl.2A oraz Paweł Pietrzyk i Szymon Łukowski z kl.3B dostały się do finału ogólnopolskiego konkursu „Zdrowo Smacznie Artystycznie”. Konkurs był organizowany po raz trzeci w ramach Sweet targów, a jego organizatorami byli OHP w Rybniku oraz Blue Business Media. Do finału zgłosiło się 15 drużyn z całej Polski, a wyłoniono 8, które miały za zadanie wykonać tort z przygotowanych już wcześniej blatów. Jury degustowało każdy tort i „miało twardy orzech do zgryzienia”, ponieważ poziom wykonania tortów był wysoki. Nasi uczniowie dali z siebie wszystko, przezwyciężając towarzyszący stres. Ostatecznie drużyna Pawła i Szymona wywalczyła złoto za bezglutenowy tort z czerwonej fasoli z karobem przekładany marmoladą z suszonych fig. Większość składników była z certyfikatem bio. W nagrodę chłopcy pojadą na wycieczkę do Wiednia. Trzeba zaznaczyć, że Ania i Patryk wykonali piękny i smaczny tort o niebanalnym połączeniu, bo z marchewki, tymianku, przekładany konfiturą z suszonej żurawiny oraz kremem z serka koziego. Zabrakło im tylko 1 punktu do podium! Całość przystrojona jadalnymi kwiatami. Jesteśmy dumni z obu drużyn. Dziękujemy za ich profesjonalną pracę! Podziękowania należą się również cukierni „Haneczka” z Międzyświecia, gdzie uczniowie mieli możliwość przećwiczenia tortów oraz państwu Dominice i Damianowi Machej z firmy ChefStore za wypożyczenie zastawy, na której uczniowie podali porcje do degustacji – bo oprócz smaku ważne jest to, w jaki sposób podaje się tort. Uczniów do konkursu przygotowała pani Joanna Gwizdała, nauczyciel cukiernictwa oraz pasjonat wypieków. Oprócz konkursu pozostali cukiernicy z klasy 3B brali również udział w warsztatach przedsiębiorczości, które prowadziła znakomita Alina Śmiłowska – kreator biznesu. Zwiedzając targi uczniowie mieli możliwość zapoznania się z nowymi trendami w branży, zobaczyć nowoczesne maszyny i urządzenia cukiernicze, porozmawiać z właścicielami firm. Każdy mógł zaopatrzyć się w literaturę branżową, której nie brakowało na stoiskach. Do tego kusiły pyszne lody o nietypowych smakach np. z czarnego kokosu, kolorowe ciasta i chrupiące bułeczki. Pani pedagog Barbarze Grzegorz dziękujemy za opiekę nad uczniami i kibicowanie dzielnym drużynom. Zapraszamy na fotorelację. Przy okazji dziękujemy również pani Kindze Bałazy za udostępnione zdjęcia. Szczegóły na http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/Fasolowe-brownie-kontra-egzotyka-Niespodzianki-konkursu-Zdrowo-Smacznie-Artystycznie-4359.html