Nagroda specjalna dla Kamila Małysza w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik
Dodano: 21.01.2015W dniach 21 i 22 stycznia 2015 roku Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu wraz z Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach i Śląskim Kuratorium Oświaty zorganizował XX edycję eliminacji wojewódzkich Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik.
Podstawowym celem konkursu było sprawdzenie wiedzy i umiejętności uczniów klas trzecich szkół zasadniczych, jak również promocja zawodów rzemieślniczych.
W zmaganiach rywalizowało 6 szkół. Temat przewodni tegorocznych zmagań, to „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”. Naszą szkołę godnie reprezentował Kamil Małysz.
W środę odbyła się część praktyczna – Kamil wykonał tort, figurki marcepanowe oraz ciastka bankietowe, natomiast w czwartek odbyła się część teoretyczna.
W skład jury weszli cukiernicy i nauczyciele technologii cukierniczej. Pytania były trudne i szczegółowe, jednak Kamil poradził sobie całkiem dobrze. Kamil dostał nagrodę specjalną, ufundowaną przez firmę Proszona, gdyż jako jedyny postawił na składniki naturalne i używał do swoich słodkości owoców oraz ich przetworów.
Kamila przygotowała pani mgr inż. Joanna Gwizdała.