Ogólnopolski konkurs Bake & Play
Dodano: 29.10.2016Dziękujemy serdecznie firmie „Technica” z Ochab za wypożyczenie podkładki pod tort, co znacznie ułatwiło pracę. Pani Iwonie Deperas i Aleksandrze Gandzel dziękujemy za lawendę do dekoracji tortu.
TORT ORZECHOWO – LAWENDOWY PRZEKŁADANY
MUSEM GRUSZKOWYM I KREMEM NA BAZIE SERKA MASCARPONE
„EURO WIEŃCZY DZIEŁO”
Potrzebne będą okrągłe tortownice 12 cm, 24 cm, 28 cm. Sporządzamy blaty biszkoptowo – tłuszczowe odpowiednio z 5 jaj, 8 jaj i 12 jaj.
Blat 12 cm
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
0,5 szkl. mielonych orzechów
2 łyżki startej gorzkiej czekolady 70%
2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy (można kupić w sklepie ze zdrową żywnością)
3 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Należy ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier, dalej ubijać na sztywno. Dodać żółtka i pozostałe składniki, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Placek można upiec bez dodatku tłuszczu, ale wówczas należy go lekko nasączyć przed złożeniem. Piec w temp. 180°C do zezłocenia (każdy piekarnik piecze inaczej).
Blat 24 cm
8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
ok.3/4 szkl. mielonych orzechów
3 łyżki startej gorzkiej czekolady 70%
3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
5 łyżek roztopionego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Technika wykonania taka sama jak przy blacie 12 cm, ale dłuższy czas pieczenia
(do „suchego” patyczka”).
Blat 28 cm
12 jaj
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki
1 i ¼ szkl. mielonych orzechów
4,5 łyżki startej gorzkiej czekolady 70%
4,5 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
7,5 łyżek roztopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Technika wykonania taka sama jak przy blacie 12 i 24 cm, ale dłuższy czas pieczenia
(do „suchego” patyczka”).
Mus z gruszek
3 – 4 gruszki
sok z 0,5 cytryny
1,5 cm obranego świeżego imbiru
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
Gruszki umyć, obrać, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do garnka (najlepiej taki,
w którym nie będzie się przypalać), nalać odrobinę wody i gotować tak długo, aż gruszki się rozpadną. Zależy to od dojrzałości gruszek. Następnie należy całość zblendować i odparować jeszcze przez ok. 15 – 20 minut. Doprawić sokiem z cytryny, startym na drobnych oczkach imbirem (takie jak na placki ziemniaczane) oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Ostudzić.
Krem na bazie serka mascarpone
800 ml kremówki
1,25 kg serka mascarpone
1 limonka otarta
12 łyżek cukru pudru
sok z limonki
Kremówkę dobrze schłodzić, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połączyć
z serkiem mascarpone i dobrze wymieszać na wolnych obrotach. Doprawić do smaku sokiem z limonki i dodać otartą skórkę.
Przełożenie tortu
Jest to tzw. „nagi tort”. Każdy krążek przekrawamy na 3 części. Jeżeli tort pieczemy bez dodatku masła wówczas należy krążki nasączyć. Na samym dole blat 28 cm. Krążki przekładamy musem gruszkowym i kremem. Po złożeniu największego blatu na środek nakładamy 2 łyżki kremu i „przyklejamy” krążek 24 cm – również przełożony musem
i kremem. Na samą górę analogicznie nakładamy najmniejszy krążek. Krążki oprószamy delikatnie cukrem pudrem, dekorujemy świeżą lawendą. Środek dekorujemy Gruszkami lekko podgotowanymi w wodzie lub syropie, połówkami orzechów, kandyzowanym imbirem, dekoracyjnie zeskrobaną skórką z limonki oraz lawendą. Na wierzchu ułożony jest puchar oraz piłka EURO 2016.
MASA TORTU BEZ DEKORACJI OK.5 KG
Element II
FIGURKA „NARCIARZ”
Do przygotowania użyto lukier plastyczny w kolorze zielonym, czerwonym i czarnym oraz marcepan – osobno wykonano tułów, ręce, buty, narty, okulary, głowę, nos.. Głowę i nos wykonano z marcepanu a pozostałe elementy z kolorowego lukru.
MASA FIGURKI TO 65 G