„Światowy Dzień Czekolady” w ZSTiO
Dodano: 14.04.2015Cukiernicy z kl. 2 C od pana Rafała Hejnowicza z okazji „Światowego Dnia Czekolady” próbowali czekoladę i cukierki z certyfikatem fair trade na zajęciach z technologii w produkcji cukierniczej.
W Polsce święto czekolady przypada 12 kwietnia. To idealna okazja, aby móc spróbować słodkości bez wyrzutów sumieniaJ. Oprócz degustacji, również uczniowie przeglądali prasę branżową, zaznajomili się z etapami produkcji czekolady jak poznać czekoladę dobrej jakości oraz w jaki sposób można wyprodukować czekoladę ręcznie. Ten smakołyk jest mieszanką miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego do 31% oraz cukru i ewentualnie innych dodatków aromatyczno – smakowych. Nie od dziś wiadomo, że podnosi ona poziom endorfin tj.”hormonów szczęścia”, w związku z tym działa kojąco na układ nerwowy. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Niestety czekolada jest produktem wysokokalorycznym, ale jeżeli będziemy spożywali ją w umiarkowanych ilościach i dobrej jakości, np. fair trade, na pewno nam nie zaszkodzi! Najlepiej spożywać czekoladę gorzką, zawiera sporo magnezu. Również przy tej okazji wspomniano
o tym dlaczego warto kupować produkty Sprawiedliwego Handlu – te wiadomości uczniowie mogli przeczytać na ulotkach.
Przepis na ciasto mocno czekoladowe:
2 gorzkie czekolady – posiekać na małe kawałeczki
200 g mąki żytniej
100 g mąki pszennej
kubek naturalnego jogurtu (ok. 150 g)
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
150 g powideł lub musu jabłkowego
otarta lub kandyzowana skórka z ekologicznej pomarańczy
220 ml mleka
ok. 1 szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki sody
Zmieszać osobno składniki suche i osobno składniki płynne, a następnie razem wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć na blaszkę o rozmiarach ok. 30×40 cm i włożyć do piekarnika nagrzanego
do temp.180ºC. Piec ok. 45 minut, Az ciasto będzie odchodzić od brzegów. Można wykonać „próbę patyczka” – po wbiciu do ciasta np. wykałaczki i wyjęciu jej, ma ona pozostać sucha. To oznacza,
że ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu można oblać roztopioną czekoladą lub popisać dekoracyjnie sosem daktylowym. Mniam!