„To i owo na bezowo”
Dodano: 27.10.2015Nasi cukiernicy z klasy 2B w dniu 26 października brali udział w warsztatach cukierniczych. Tematem warsztatów były wyroby bezowe. Warsztaty zorganizowane były przy współpracy Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego oraz firmy Savpol z siedzibą w Gliwicach.
Korzystając z doświadczenia mistrza cukiernictwa pana Krzysztofa Wysłuchy oraz z nowoczesnego wyposażenia pracowni, uczniowie wykonali torty bezowe Pawlowej. Do przekładania blatów bezowych użyto pysznego kremu waniliowego na bazie bitej śmietany, natomiast do dekoracji przygotowanych wcześniej elementów czekoladowych i owoców jagodowych.
Wyroby z ciasta bezowego otrzymuje się z ochłodzonych i dobrze napowietrzonych białek z cukrem pudrem. Formowane są przy pomocy worka cukierniczego i suszone przy otwartym piekarniku. Należy pamiętać, że torty bezowe przesmarowane masą należy niezwłocznie skonsumować, ponieważ szybko mogą wchłonąć wilgoć i są nieapetyczne.
Wg mistrza Wysłuchy na 170 g białek przypada 250 g cukru pudru. Śmietankę kremową należy usztywnić żelatyną, można dodać wanilię oraz trochę serka mascarpone. Po udekorowaniu torcików uczestnicy zabrali je do domu. W warsztatach brali również udział operatorzy interaktywnej platformy edukacyjnej WikiVid, którzy pieczołowicie nagrywali naszą pracę. Zostanie to wykorzystane w przyszłości jako instruktaż dla innych uczniów.
Pragniemy podziękować panu Szymonowi Konkolowi, który jest założycielem Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego i zaprosił nas na warsztaty oraz firmie Savpol, sponsorowi surowców.