Warsztaty cukiernicze w Gliwicach
Dodano: 22.10.201420 października uczniowie naszej szkoły uczący się w zawodzie cukiernik, pod opieką pani Joanny Gwizdały i Kariny Hyrnik, pojechali do Gliwic na warsztaty cukiernicze – dekorowanie tortów okolicznościowych. Następnego dnia w szkole przygotowali wystawę wykonanych przez siebie tortów.
Warsztaty zorganizowane były przez pana Szymona Konkola, nauczyciela cukiernictwa oraz autora licznych artykułów specjalistycznych, publikowanych w branżowym periodyku „Cukiernictwo”. W pracowni cukierniczej, znajdującej się na terenie firmy Savpol w Gliwicach, nasi uczniowie trenowali pod okiem mistrza cukiernictwa pana Krzysztofa Wysłuchy. Korzystając z doświadczenia pana Krzysztofa oraz z nowoczesnego wyposażenia pracowni, uczniowie wykonali torty z przygotowanych przez sponsora produktów (spodów biszkoptowych, kremu, masy cukrowej oraz barwików), a następnie dekorowali je w fantazyjny sposób. Jak się okazało – wykonanie płatków róż z masy cukrowej nie jest takim prostym zadaniem, jednak prowadzący uspokoił uczestników, że jest tyle odmian róż, więc wykonane przez nas z pewnością zakwalifikują się jako jeden z gatunków.
Niezwykle przyjemna atmosfera panująca podczas szkolenia oraz profesjonalne wskazówki pana Wysłuchy zaowocowały przepięknymi tortami, które po powrocie do Skoczowa pozostali uczniowie oraz nauczyciele i pracownicy szkoły mogli podziwiać podczas wystawy.
mgr Karina Hyrnik