Warsztaty cukiernicze w Savpolu
Dodano: 13.02.201812 lutego cukiernicy z naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach cukierniczych w Savpolu. Tematem były wyroby półcukiernicze z ciasta drożdżowego. Tym razem warsztaty były wyjątkowe, gdyż poprowadził je mistrz świat w piekarstwie artystycznym pan Tomasz Kaszuba, który prowadzi własną piekarnię i cukiernię w Tworkowie. Jego wyroby są wykonane wyłącznie na domowych recepturach, pieczone na naturalnym kwasie chlebowym, bez dodatku polepszaczy. To staramy się również wszczepiać naszym uczniom – bez dobrych składników nie uzyskamy nigdy dobrej jakości wyrobów. Tanie wypieki ze sklepów sieciowych są naszpikowane dodatkami chemicznymi i taka dieta nigdy nie wyjdzie nam na zdrowie. Mistrz zwracał uwagę na proces produkcji wyrobów drożdżowych, jakie składniki są najlepsze. Uczniowie mieli możliwość wykonania własnych plecionek, drożdżówek
w różnych finezyjnych kształtach. Warsztaty nie tylko dlatego były wyjątkowe. Zbiegło się to również
z 10 – tą rocznicą powstania Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, której pomysłodawcą jest pan Szymon Konkol. Oprócz tego w warsztatach uczestniczyła młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych
w Jastrzębiu Zdroju. Uczniowie uczestniczyli w praktykach w Portugalii dzięki projektowi Erasmus, podzielili się swoimi doświadczeniami i przywieźli ze sobą własnoręcznie wykonane babeczki bananowe, ciasto marchewkowe wg przepisów z Portugalii. Dzięki temu również nasza młodzież mogła spróbować nieco odmiennych wypieków i wszyscy mogli się zintegrować. Zagościły również panie z prasy branżowej: Anna Kania i Aurora Czekoladowa. Wszyscy opuścili warsztaty z własnoręcznie wypieczonymi wyrobami.