Warsztaty czekolady
Dodano: 20.01.2018Już po raz drugi w naszej szkole gościliśmy panią Izabelę Greń, chocolatiera z Beskidu Centrum w Brennej, która poprowadziła czekoladowe warsztaty. Cukiernicy z klasy 2A wykonali pyszne torciki czekoladowe, czekolady z różnymi dodatkami, pralinki z bajecznymi nadzieniami oraz lizaki z przygotowanych korpusików.
W klasie drugiej uczniowie uczą się na technologii cukierniczej o czekoladzie, jakie warunki musi spełnić, aby wyroby były dobrej jakości oraz jakie cechy dyskwalifikują wyroby czekoladowe. Cukiernicy bacznie słuchali i starali się dokładnie zrobić czekoladowe łakocie wg zaleceń fachowca. Pani Iza pokazywała metody temperowania czekolady – wcale nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać. Po czasochłonnym temperowaniu przyszedł moment napełniania form do czekolady i pralinek. Do dyspozycji były pyszne, lubiane przez wszystkich nadzienia, między innymi: pistacjowe, z czarnej porzeczki, toffi, z dodatkiem brandy, galaretka pomarańczowa. Można by było wiele jeszcze pisać na temat jakie warsztaty były twórcze i jak dużo cukiernicy się nauczyli. Zapraszamy na fotorelację i jeszcze raz dziękujemy pani Izabeli Greń za dzień pełen wrażeń!