Warsztaty zdrowej żywności
Dodano: 16.03.2015W ramach projektu edukacyjnego „Sprawiedliwi, aktywni, świadomi” – budowa podstaw dla kampanii „Szkół Przyjaznych dla Sprawiedliwego Handlu” z okazji Światowego Dnia Praw Konsumenta odbyły się warsztaty ze zdrowego odżywiania. Miały one na celu uświadomienie, jak ważne jest zdrowe odżywianie oraz że zdrowe nie zawsze musi być niesmaczne.
W warsztatach uczestniczyły dziewczyny z klasy 2TRF i 4TR, które miały możliwość skosztowania certyfikowanych produktów fairtrade, ekologicznych i pochodzących od lokalnych producentów. Uczennice dowiedziały się jaka jest różnica między produktami ekologicznymi, fairtrade, a konwencjonalnymi. Całość prowadziła pani Iwona Deperas – lokalny promotor zdrowia, gościliśmy również panią Dorotę Kocurek – eksperta ds. Fair Trade. Zostały przygotowane bułki grahamki między innymi z masłem orzechowym i bananami fairtrade, kolejne to z pastą sojową eko, pasztetem z pestek dyni eko, kotlecikami z ciecierzycy. Do tego dodatki: ekologiczne pomidorki koktajlowe, domowe kiszone ogórki, wyhodowane własnoręcznie kiełki. Nie zabrakło zdrowych słodyczy: pyszne kulki daktylowe ze sprawiedliwych daktyli obtoczonych w kokosie lub ziarnach słonecznika. Wszystko zdrowe i pyszne. Na warsztatach można było również spróbować herbaty czarnej certyfikowanej, ziołowej, cukru i czekolady fair trade. Pomyśleliśmy o wszystkich – podczas przerwy dziewczyny zachęcały uczniów i nauczycieli do próbowania przyrządzonych smakołyków. Impreza bardzo się udała. Cieszy fakt, że uczennice chciałyby w takich warsztatach jeszcze uczestniczyć. Kolejne pomysły przed nami!
Organizatorem warsztatów była pani Joanna Gwizdała. Dziękujemy fotoreporterom i pani Deperas.