Wykład o żywności modyfikowanej
Dodano: 30.11.2016W ramach Tygodnia Edukacji Globalnej mieliśmy zaszczyt gościć w naszej szkole panią prof. nadzw. dr hab. Katarzynę Lisowską, która przeprowadza badania w Instytucie Onkologii w Gliwicach. Była laureatką nagrody im. Włodzimierza Mozołowskiego dla młodych naukowców (1993) oraz stypendystką L’Oréal – UNESCO (2004, stypendium habilitacyjne). Jest autorką i współautorką 37 publikacji naukowych. Od 2010 roku Pani Lisowska jest również członkiem Komisji ds GMO przy Ministerstwie Środowiska.
Tematem wykładu, w którym uczestniczyły klasy cukierników, sprzedawców i handlowców były kontrowersje wokół żywności modyfikowanej. Pani profesor najpierw przedstawiła w jaki sposób można przeprowadzić modyfikacje genetyczne, które warzywa, zwierzęta są modyfikowane oraz w jaki sposób wykorzystuje się bakterie modyfikowane w laboratorium. Również został przedstawiony stan prawny w Polsce dotyczący żywności modyfikowanej. Pani Lisowska zwróciła uwagę na skutki upraw gmo dla środowiska, a przy okazji wpływu glifosatu na kręgowce. Jak stwierdziła przemysł gmo bardzo podzielił środowisko naukowe, ponieważ niektórzy upatrują w gmo przyszłość, a część naukowców ekologiczną katastrofę. Dzięki wykładowi młodzież mogła poznać różne aspekty modyfikacji genetycznej.